2020-08-19
Нова веган салата с пресни смокини, печени орехи и дресинг с агаве - Начало

9 невероятни ползи от неустоимите пресни смокини

 
Какво съдържат смокините?
 
Наличието на хранителни вещества в този плод е наистина впечатляващо. Смокините са изключителен източник на витамин А, В1, В2, калций, желязо, фосфор, манган, натрий, калий, хлор.
Отслабване
 
Фибрите в смокините помагат за изгарянето на мазнините и ускоряването на метаболизма. Все пак, те са калоричен плод с висок гликемичен индекс, което означава, че с количеството им не трябва да се прекалява.
 
Облекчават запека 
 
Влакнините в смокините насърчават здравословното функциониране на червата. Това помага за редовно изхождане и детоксикиране на организма.
 
Понижават холестерола 
 
Смокините съдържат освен фибри, които понижават холестерола, и пектин. Той също влияе изключително добре върху нивата на лошия холестерол, което предотвратява натрупване на плаки по стените на съдовете и втвърдяването им.
 
Превенция на сърдечносъдови заболявания 
 
В смокините се съдържат завидни количества омега-3 и омега-6 мастни киселини, които подобряват сърдечносъдовото здраве. Тези мастни киселини намаляват риска от коварни и животозастрашаващи заболявания на сърцето. Смокините имат свойството да потискат ефекта на триглицеридите върху сърдечносъдовата система, а те са основен фактор в развитието на подобни заболявания.
 
Полезни в превенцията на рак на дебелото черво
 
Фибрите и антиоксидантите в смокините допринасят за регулирането на функцията на дебелото черво, извеждането на токсините от организма и нормалната обработка на храната. Тези влакнини регулират и стимулират здравословното движение на червата, което ги предпазва от развитие на злокачествени заболявания.
 
Смокините са с високо съдържание на калий, който балансира нивата на кръвното налягане за разлика от натрия.
 
Облекчават бронхит 
 
Естествените биохимикали в смокините и в листата на дървото са идеални за приготвяне на чай. Чаят от листа на смокиня се използва и при астма, вирусни инфекции, кашлица.
 
Укрепват костите 
 
Количествата калций в смокините не са никак малки. Този минерал е важен за здравето и плътността на костите. Калцият има свойството и да извежда токсините от организма.
 
 
 

 2020-08-19 (Прочетено 479 пъти.)


Ако намирате материала за полезен, можете да го споделите:

Facebook | Twitter | Google | Yahoo


 

 

Къде сме


E-mail бюлетин


Facebook


VitaFix

Пловдив
Ул. Райко Даскалов 67

VitaFix

Мол Пловдив
ул. Перущица 8
Запишете се ТУК, ако желаете да получавате
свежи новини, неустоими предложения
и полезна информация от нас...

Можете да прекратите абонамента си
по всяко време от ТУК.

Станете наш приятел във Facebook

 

VitaFix фреш бар Пловдив предлага Bubble Tea, свежи салати, сандвичи, сокове изцедени пред вас, здравословни десерти и други.


2017 © VitaFix. Всички права запазени. Уеб сайт от Идея Студио