Някога опитвали ли сте лилави моркови? Те съдържатс около 28 пъти повече антиоксиданти и антоцианини. Уникалният им цвят отразява техните здравословни фитохимични съставки. Лилавият цвят на тези моркови се дължи на водноразтворимото вещество в тях, наречено антоцианин.
Антоцианинът е антиоксидант, открит в състава на множество храни, като например,червеното грозде,боровинкитеи нара.
Като знаете колко са полезни споменатите храни, вероятно вече се досещате за удивителните лечебни свойства на лилавите моркови:
-
Те могат да подобрят сърдечното ви здраве.
-
Антиканцерогенни са.
-
Намаляват лошия холестерол(LDL).
-
Свойствата на антоцианина в лилавите моркови се препоръчва също и за хора, страдащи от диабет. Редовната им концумация контролира нивата на кръвна захар.
-
Антиоксидантите в състава им предпазват кръвоносните съдове и неутрализират ензимите, увреждащи колагена и съединителните тъкани.
-
Редовната консумация на лилавите моркови потиска растежа на злокачествени клетки в дебелото черво.
-
Действат като противовъзпалителни средства и дори помагат за контролиране на теглото.